Határtalanul 2017 - Románia

 

 

A határtalanul páylázat keretén belül iskolánkból 30 tanulónak és 3 pedagógusnak lehetősége nyílt hogy felfedezzék  Románia magyar lakta területének egy részét. A kirádnulás során tanárnő egész úton érdekes dolgokat mesélt nekünk az éppen aktulis tájegységről, településről.

 

A kirándulásunk első állomása Nagyszalonta votl ahol a vállalt Arany János emlékévhez kacspolódóan megnéztük az emlékházat, majd még az odaút részeként Hármasfaluban felkötöttük a nemezeti színű szalagot a Aradi vértanúk kopjafáinál, ezzel leróva tiszteletünket előttük.

 

A második napon került sor a külhoni diákokkal közös programunkra, melynek keretein belül megnézhettük egy-egy órájukat és az iskolájukat. A déli órákat  Csíksomlyón töltöttük, majd a délutánt pedig a Csíkszeredai Székely Múzeumban amelynek Mikó vára ad otthont.

 

A harmadik napon a Szent Anna tóhoz látogattunk és útba ejtettük Kézdivásárhelyt ahol Ernő idegenvezetésével belehallgathattunk Petőfi és társai történetébe picit másképpen mint ahogy a történelem könyvekből ismerjük. Délután Nyergestető volt a cél ahol elhelyeztük koszorúnkat a kopjafáknál és Kányádi Sndor versével és a Himnusz eléneklésével tisztelegtünk az őseink előtt. Az estét ismét az ottani diákokkal tanárokkal töltöttük az Arany János emlékévhez kacspolódóan szavalassál, beszélgetéssel, kiállítással.

 

A szombati napon a Gyilkostó volt kirándulásunk első állomása, majd folytattuk utunkat tovább a Békás szoros felé, egészen a Békási tóig.

A visszaút egy részét sétálva tettük meg áthaladva a szoroson a hatlamas sziklák árnyékában. AZ idegenvezetőnk érdekfeszítő és izgalmas történeteket mesélt nekünk az út egész során. A vasárnap a visszúttal telt, de itt sem maradtunk megállók nélkül. Az első ilyen állomásunk szelykefürdő volt Ahol megálltunk Orbán Balázs sírjánál tisztelegni az ő emléke előtt. A második megállónk Korond volt ahol a fazekasok gyönyörü munkáti tekinthettük meg, és lehetőségünk nyílt apró kis ajándékok vásárlására is. Utolsó állomása kirándulásunknak Kolozsvár volt.

 

kreta belepes

 

kreta ugyintezes

 

Házirend kép 1

 

hatartalanul logo

széchenyi2020

 

 

 

"Adó 1%"

Kunszentmárton Diáksport Egyesület
adószám: 19219615-1-16
számlaszám: 11745042-20001326

Kunszentmárton Városi Általános Iskola Diákönkormányzata
adószám: 19223144-1-16
számlaszám: 69800016-15104430

Tehetséggondozás Alapítvány
adószám: 19220347-1-16
számlaszám: 11745042-20001515

 

Free Joomla templates by L.THEME